dinsdag 27 januari 2009

Kindsoldaten en de zaak tegen Lubanga

Momenteel is er bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een rechtszaak tegen krijgsheer Lubanga uit Congo die kinderen als soldaat heeft gebruikt.

De kinderen worden niet zelden op een mensonwaardige manier gerekruteerd. Een voormalig medewerkster van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) herinnert zich een gesprek met een voormalige kindsoldaat.

Het jochie vertelde haar: “In mijn dorp was een inval, voor mijn ogen werd mijn vader in stukken gehakt. Toen moest ik mijn eigen moeder verkrachten.

Ik weigerde, ze kapten haar handen eraf, verkrachtten haar en stelden me weer voor de keus, je moeder verkrachten of we hakken haar in stukjes. Ik verkrachtte haar, toch sneden ze haar in stukken, haar hoofd het laatste. Mijn zusjes werden verkracht en in stukken gehakt.

Ik werd gedwongen met de groep mee te gaan en werd erg slecht behandeld. Bij de volgende inval moest ik handen afhakken van de bewoners. Dat deed ik. Als ik dat niet zou doen dan zouden ze mijn handen eraf hakken.

Ik hakte handen af. Op een gegeven moment deed dat handen hakken me niets meer; het was routine geworden.”

De voormalige medewerkster noemde het “een schrijnend verhaal”. Ze vroeg zich af: “Hoe gaat deze persoon integreren met een dergelijke volle rugzak?”

Ze zei: “Dit is maar een geval, er zijn er vele. Uiteraard krijgen ze hulp, maar is het voldoende? Mensen kunnen wreed zijn.”

Congo
Momenteel loopt er een zaak bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. De aanklager Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof eist “de hoogste straf” voor krijgsheer Lubanga uit Congo.

De aanklager van het Internationaal Strafhof wil de hoogste straf voor een krijgsheer uit Congo omdat hij kindsoldaten heeft ingezet. Het is een van de ergste misdaden omdat hij gericht is “tegen de allerkwetsbaarsten: kinderen”.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1138402.ece/Inzet_kindsoldaten_ergste_misdaad


De Verenigde Naties houden een indrukwekkend dossier bij over kinderen in gewapende conflicten.

An extraordinary impetus now exists for the application of international standards and norms that demonstrates the remarkable commitment of the international community to child protection in armed conflict. It is imperative to maintain that momentum in order to further advance the agenda and to better protect our children from war.
http://www.un.org/children/conflict/english/index.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten